Li-ion

Suurin osa nykypäivänä käytössä olevista akuista käyttää tätä teknologiaa.

Li-ion akku, nykyajan yleisakku on syrjäyttänyt useassa käyttökohteessa vanhemmat NiMH ja NiCd-akut parempien ominaisuuksien johdosta. Li-ion akku onkin tuttu voimanlähde elektroniikassa ja kyseiseen akkutekniikkaan luotetaan esim matkapuhelimissa, kannettavissa tietoneissa, akkutyökaluissa, kodin ladattavissa elektroniikoissa jne. Li-ion akku on vahvasti tulossa myös autoteollisuuden tarpeisiin. Li-ion akkutekniikka mahdollistaa siis varsin monipuoliset käyttökohteet.

Li-ion akun etuna on suuri energiatiheys, korkea kennojännite ja pieni itsepurkautuminen. Li-ion akku tarjoaa aiempiin akkutekniikoihin verrattuna enemmän energiaa samassa koossa, käytännössä tämä ilmenee pidempänä käyttöaikana ja kevyempänä painona. Li-ion akun korkeampi kennojännite mahdollistaa useissa sovelluksissa yksiakkutekniikan ilman sarjakytkemistä (esim matkapuhelimet) ja näin mahdollistaa pienemmät/kevyemmät laitekoot.

Li-ion akun etuna pidetään myös pientä itsepurkautumista ja ns muisti-ilmön puutetta, joista vanhemmat akkutekniikat kärsivät. Tämä tarkoittaa sitä, ettei akkua tarvitse ladata aina täysin täyteen ja purkaa aivan tyhjäksi. Li-ion akku kestää siis osittaiset lataukset ja osittaiset purkaamiset, käytännössä ei ole siis merkitystä milloin ja kuinka pitkään akkua ladataan. Yksi akun etu on myös pieni itsepurkaantuminen, täyteen ladattu Li-ion akku säilyttää ison osan varauksesta jopa vuosia.

Li-ion tekniikka on siis kestävää, kevyttä ja energian puolesta parempaa, mitä aiemmat akkutekniikat. Li-ion akkuihin voi törmätä lähes kaikkialla, aina matkapuhelmiesta kodin ladattavaan imuriin ja ladattavaan partakoneeseen saakka ja kaikkea siltä väliltä.

Lataaminen

Li-ion akuissa on runsaasti hyviä puolia, mutta niissä on myös erityisominaisuuksia, jotka pitää akkuturvallisuuden puolesta huomioida.

Li-ion akkujen lataamisessa pitää olla tarkkana, sillä akku ei siedä ylilatausta, eikä liiallista purkamista. Markkinoilla on akkuja, joissa on sisäänrakennettuna suojapiirit ylilataukselle, sekä alipurkautumiselle. Suojapiirit katkaisevat virransyötön havaitessaan, yli- tai alijänniteen, sekä akun kuumetessa liian suuren purkuvirran takia. Suojapiirit voivat myös olla laitteessa sisäänrakennettuna, esim akkutyökalut, sähkösavukkeet jne. Suojapiiritön akku on hieman lyhyempi mitä suojapiirillinen ja mahdollistaa monipuolisemman käytön. Molemmat mahdollisuudet ovat käypiä, kunhan akun jänniteitä valvotaan, niin akku pysyy turvallisena ja toimintavarmana pitkään.

Lataukseen liittyy ns kaksivaiheisuus, sillä akku ladataan kahdessa vaiheessa. Ensiksi akkua ladataan vakiovirralla, kunnes akun varaustila on noin puolet maksimista. Tämän jälkeen akkua ladataan vakiojännitteellä. Vakiojännitteen, jolla lataus suoritetaan, on oltava hyvin tarkasti se, mitä akkuteknologia edellyttää, muuten seurauksena on joko akun varaustason jääminen vajaaksi tai kennojännitteen noususta suositeltua suuremmaksi aiheutuva akun eliniän lyheneminen.

Kuten aiemmin on mainittu, litiumioniakut eivät kestä ylilatausta. Yliladattu akku voi jopa syttyä tuleen tai räjähtää ylilatauksesta johtuvan lämmön vuoksi. Yleensä nykyisissä akuissa on kuitenkin akunhallintasysteemi, joka katkaisee virransyötön, kun se havaitsee yli- tai alijännitteen. Akunhallintajärjestelmä löytyy myös kunnollisita Li-ion latureista taikka laitteista, joissa on lautausmahdollisuus.

Li-ion akku toimii hyvinkin kylmissä olosuhteissa, mutta latauslämpötilasta akku on tarkka.. Alle 5°C:n lämpötilassa akku latautuu hitaammin ja alle 0°C:n lämpötilassa akku voi rikkoutua. Tämän vuoksi laitteiden/latureiden akkuhallintajärjestelmä estää kylmissä lämpötiloissa lataamisen.

Lataamiseen suosittelemme irrallisia Li-ion akuille tarkoitettuja latureita, joissa latausalgometrit on suunniteltu nimenomaan Li-ion akkujen lataukseen. Tarkka lataustekniikka pitää akut pidempään käyttökelpoisena ja suorituskyvyn maksimaalisena.

Nykyaikaiset Li-ion laturit ovat monipuolisia latureita, joilla voidaan usein myös ladata vanhempia akkutekniikoita. Laturit myös antavat infoa latauksen tilasta digitaalisilla näytöillä yms. Latureita löytyy 1, 2, 4, 6 ja 8-paikkaisena, sekä matkamallina, jolloin laturin vaatima virta voidaan ottaa esim auton 12v järjestelmästä.

TURVALLISUUS

Litiumioniakku on tehokas, hyvin varauksensa pitävä, satoja latauskertoja kestävä akku. Akun suuresta energiamäärästä johtuen akku voi kuitenkin väärin käytettynä olla vaarallinen. Akkua pitää siis osata käyttää oikein ja huolellisesti. Li-ion akku on oikosulkutilanteessa vaarallinen ja saattaa kuumetua tai jopa räjähtää, mikäli +/- navat pääsevät yhdistymään.

Li-ion akut ovat ylivertaisen tehokkaita ja pitkäkestoisia, eikä niiden käytöstä tarvitse sen enempää murehtia, kunhan pitää mielessä muutaman perusajatuksen.

HÄVITTÄMINEN

Kierrätä myös akku oikein ja toimita akku liikkeeseen tai keräyspisteeseen. Akkujen navat on syytä teipata umpeen toimittaessa akkua kierrätyslaatikkoon. Älä missään nimessä heitä akkua polttokelpoisen/sekajätteen joukkoon.

Noudata aina järkeä ja seuraavia nyrkkisääntöjä käyttäessäsi Li-ion akkuja:

  • Älä säilytä akkuja minkäänlaisten metalliesineiden kanssa, ei avaimien taikka kolikoiden kanssa samassa taskussa.
  • Käytä akkujen säilytykseen tarkoitettuja muovikoteloita
  • Älä lataa yli 4.25v jännitteellä taikka purkaa sitä alle 3.0v jänniteen
  • Huolehdi aina, että akun suojamuovit ovat ehjät. Rikkoutunut suojamuovi on oikosulkuriski
  • Älä lataa akkua kylmissä tai kuumissa olosuhteissa
  • Jos akkua on tarkoitus säilyttää käyttämättömänä pitkään, niin lataa se täyteen ennen säilytystä
  • Älä muokkaa akkua juottamalla tai johdottamalla
  • Älä käytä akkuja sarjassa, mikäli niissä ei ole suojapiirejä
  • Käytä vain Li-ion akuille tarkoittettuja latureita tai laitteita joissa on latausmahdollisuus.
  • Älä modifioi latauslaitteita tai akkuja millän tavoin.

Käytä vain tunnettujen brändien (Sony, LG, Panasonic) akkuja ja tunnettujen brändien latureita (esim Nitecore). Emme suosittele tilaamaan akkuja Kiinasta tms halpamaasta, väärennöksien ja akkuturvallisuuden takia.

Jos akkujen käytössä jokin seikka askarruttaa tai olette epävarma, niin käänny toki puoleemme, me opastamme mielellämme!!