Mistä maku muodostuu?

Yleisesti puhutaan vain makuyhdistelmistä ja makutiivisteistä, vaikka näillä yleensä vaikutetaan myös hajuaistiin. Makutiivisteistä löytyy kaikkien mahdollisten perusmakujen, makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin lisäksi myös valtava kirjo eri tuoksuja.

Koska makuasioista ei tunnetusti voi kiistellä, kannattaakin siis yleensä omaan reseptiin sopivinta makutiivistettä kokeilla, vaikka eri valmistajien tuotteet voivat olla saman makuisia, voi maun ja tuoksun yhdistelmä poiketa hyvinkin paljon. Vaikka siis olisitkin jo mielestäsi löytänyt täydellisen ainesosan reseptiisi, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla ajoittain myös uusia makuja. Niitä onkin vannoutuneen netti-shoppailijan hyvä välillä kysellä vaikka chatista myyjältä suosituksia ja kokeilemisen arvoisia ehdotuksia, makutiivisteet Turku löytyy parhaiten Elektrosavulta

Erilaisia tiivisteitä jokaisen makuun

Makuyhdistelmiä ja makutiivisteitä luodaan, ja ne jaotellaan raaka-aineidensa perusteella kolmeen eri kategoriaan:

  • Luonnollisista raaka-aineista valmistetut tiivisteet, eli tuote on valmistettu joka kasveista tai eläinperäisistä aineista fysikaalisesti, mikrobien tai entsyymien avulla. Nämä makuyhdistelmät eivät saa sisältää lainkaan keinotekoisia tai luontaisen kaltaisia aineita.
  • Luontaisen kaltaiset tiivisteet, eli tuote on valmistettu luonnollisista raaka-aineista kemiallisesti uuttamalla tai käsittelemällä sitä kemikaaleilla.
  • Keinotekoisesti valmistetut tiivisteet, tuotteiden raaka-aineet on valmistettu esimerkiksi tislaamalla ja uuttamalla periaatteessa mistä tahansa raaka-aineesta, raaka-aineet voivat olla myös puhtaasti kemiallisia yhdisteitä. Lopputuloksena keinotekoinen tiiviste voi olla kemiallisesti täysin sama tuote kuin luonnollinen, mutta jaottelu tehdään valmistusmenetelmien ja raaka-aineen perusteella.
makutiivisteet turku tarjoaa elektrosavun myymälä.
Herkullinen smoothie makutiivisteet turusta

TURVALLISUUS

Oli makutiivisteen valmistustapa tai raaka-aine mikä tahansa, ovat ne kaikki erittäin tarkasti testattuja ja turvallisia käyttää. Makutiivisteitä, ja makeutusaineita on lisäksi käytetty pitkään elintarvikkeissa ja niiden koostumusta ja valmistusta valvotaan tiukasti elintarvikelainsäädännöllä.

Suurin osa makutiiviisteistä käytetään elintarviketeollisuudessa, ja makutiivisteet ovat yksittäiselle kuluttajalle tulleet tutuksi lähinnä hiilihapotusjuomien valmistuksen yhteydessä (Sodastream). Viime aikoina makutiivisteiden käyttö on kuitenkin lisääntynyt nopeasti myös kotikokkien keskuudessa.

Makutiivisteiden käyttömahdollisuuksia

Makutiiviste on turvallinen ja valvottu elintarvike, joten sen käyttäminen eri ruuissa ja juomissa on turvallista. Makutiivisteillä voi luoda erittäin helposti uusia ja erilaisia makuja kaikkiin ruokiin, jolloin käytännössä vain mielikuvitus rajoittaa käyttöä. Makutiivisteet ovatkin täydellisiä sekä kokeilunhaluisille, että helppoa valmistusta arvostaville kokkaajille.

Kaikessa käytössä oikeastaan kannattaa vain muistaa aloittaa maun lisääminen melko varovasti, ja lisätä tiivisteen määrää tarvittaessa maistamisen jälkeen. Makutiivisteet ovat kuitenkin hyvin voimakkaita, joten usein jo muutama tippa tiivistettä voi olla riittävä määrä. Esimerkiksi joko hana-, tai hiilihapotetun veden maustamiseksi on hyvä aloitusmäärä 20 tippaa, eli yksi millilitra, makutiivistettä litraan vettä. Makutiivisteillä voikin käytännössä epäonnistua vain lorauttamalla ronskilla kädellä ilman maistamista.

Hiilihapotuslaitteella saa tehtyä tavallisesta hanavedestä kätevästi soodavettä

Se toimii pohjana monelle maistuvalle juomalle. Raikasta janonsammuttajaa saa maustamalla soodavettä vihreän omenan makuisella tiivisteellä. Makeampaa versiota vaikka mansikan makuisella tiivisteellä lisäämällä hiukan sokeria joukkoon. Todella herkullisia vaihtoehtoja, joita voi vielä koristaa muutamalla tuoreella marjalla tai omenanviipaleella makutiivisteen teeman mukaisesti. Muita kivoja lisukkeita ovat tuoreet yrtit, kuten raikas minttu tai särmikäs basilika. Nautitaan korkeasta lasista jääpalojen ja pillin kera.

Lasten suosikkijälkkäri ja välipala on raikas pirtelö. Kotona voi itse hurauttaa pirtelön monitoimikoneella, tarvitaan vain vaniljajäätelöä ja maitoa sopivassa suhteessa sekä makoisaa makutiivistettä. Täyteläiset vaniljan ja karamellin maut tuovat kivaa vivahdetta pirtelöön. Annoksen voi tarjota korkeasta lasista ja koristaa kermavaahdolla sekä nonparelleilla. Tämä herkkujuoma on taattu hitti lastenkutsuilla. Jos siis haussa on makutiivisteet Turku, ota osoitteeksi Radiomiehenkatu 3!

 

Loistavan pehmiksen saat

Sulattelemalla vaniljajäätelöä ja sekoittamalla sitä vatkaimella tai tehosekoittimella samettiseksi. Lisää joukkoon makutiivistettä ja saat lisää ytyä perusvaniljaan. Kivoja vivahteita saa käyttämällä vaikka lakritsin tai vadelman makuisia tiivisteitä. Jos haluat pursottaa pehmiksen kauniisti kiharalle, laita hyvin sekoitettu pehmismassa kakun koristelussa käytettävään pursottimeen ja saat kierrettyä kauniin annoksen jälkiruokamaljaan. Koristeeksi vaikkapa kermavaahtoa, nonparelleja, tuoreita marjoja tai sitruunamelissan lehti.

Viileämpiin säihin ja tummempiin iltoihin sopii lämmin kaakao. Tavallista maidosta ja kaakaojauheesta tehtyä juomaa voi korostaa toffeen tai vaikka valkosuklaan makua antavilla makutiivisteillä. Tippa tai kaksi makutiivistettä kupilliseen kaakaota ja pyöräytys spray-kermavaahtoa päälle, vastustamaton lämmin juoma on valmis!

Smoothiet ovat terveellisiä

Mutta usein hieman ankeita juomia. Pelkistä vihanneksista hurautettu smoothie maistuu lähinnä nurmikolta, sanokoon terveysgurut mitä vaan. Tähän ongelmaan ratkaisun tuo raikas eukalyptus tai mentoli makutiiviste. Muutama tippa sokeritonta makutiivistettä ei sekoita tasapainoisen Fitness-juoman tarkkaan mietittyjä makroravinnesuhteita, mutta taittaa maun raikkaaksi.

Myös maitojuomien, tai mikseipä myös teen tai kahvin maustaminen. Talon kahvin luonti onnistuu helpolla, lisäämällä viisi tippaa makutiivistettä kahvinpurujen sekaan suoraan suodatinpussiin. Hyviä vinkkejä, ja kahviin sopivia tiivisteitä kannattaa ehdottomasti kysellä myyjältä.

Aikuisten osasto

Paheellisimmilla poluilla kulkeva voi lorauttaa perus kossuvissyyn vivahdetta makutiivisteestä. Sokeriton tiiviste ei lisää taikajuoman kalorimäärää, mutta tuo loputtomasti muuntelumahdollisuuksia. Raikkaat hedelmät ja marjat tuovat kivasti makuja drinkkiin. Näyttävään booliin riittää sopiva satsi kirkasta, soodavettä, jäitä ja makutiivistettä sekä jääpaloja.

Tarvittaessa komeuden voi koristella pakastemarjoilla ja tuoreilla yrteillä. Kiva kesäinen koristelumahdollisuus on jäädyttää orvokin kukkia jääpalamuotissa veden kanssa, nättiä vaikka puutarhajuhlissa!

makutiivisteiden käyttö leivonnassa

Kokkailua makutiivisteillä

Välipalarahkojen ja jugurttien maustamista kannattaa ehdottomasti kokeilla, jo sen helppouden vuoksi, usein on paljon helpompaa kuljettaa mukana makutiivisteitä kuin esimerkiksi pakastemarjoja. Lisäämällä vain muutaman tipan makutiivistettä maustamattomaan jogurtti- tai rahkapurkkiin, syntyy helposti todella maukkaita ja terveellisiä välipaloja.

Lakritsin ja jopa salmiakin makuiset tiivisteet ovat piste iin päälle, kun tehdään laadukkaalle poro- tai riistapaistille loistavaa kastiketta. Paistiliemestä kokoonkeitetty kastike nousee uusiin sfääreihin ripauksella salmiakkia tai lakritsia, kätevästi makutiivisteenä. Lautasen reunalle enää puolukoita, niin gourmet-illallinen voi alkaa

Leivonta on kuitenkin ehkä se osa-alue, jossa makutiivisteitä kannattaa jokaisen kokeilla, niitä kun käyttävät monet ammattimaisetkin leipomot parhaissa tuotteissaan. Oikeastaan vaihtoehdot ovat täysin rajattomia, jolloin voit helpolla toteuttaa upeita, vaihtelevia makuja aivan perusleivonnaisiinkin, sekä varsinkin kaikkiin makeisiin jälkiruokiin. Muutamia tippoja suosikkitiivistettäsi vaikka marjarahkaan voi nostaa leipomuksen kerralla kulinaristiseksi helmeksi. Poiketen muista ohjeista, kannattaa varsinkin kuumennettavat leivonnaiset maustaa hivenen yli, uunissa kuumennettaessa maku aina laimenee jonkin verran.

Kunnianhimoinen kotileipuri valmistaa monivaiheiset ja haastavat Macaron-leivokset vieläkin paremmiksi maustamalla ne makutiivisteellä. Ilmavassa leivonnaisessa ja sen pehmessä täytteessä ovat vihreän omenan, vadelman ja toffeen makuiset tiivisteet kuin kotonaan. Tiivistettä käyttämällä säästää kosolti aikaa ja vaivaa muutenkin haasteellisessa reseptissä.

Makutiivisteet Turku tarjoaa Elektrosavu

Paikallinen palveleva ja asiantunteva makutiivisteiden myyjäsi.

Tuotevalikoima sisältää useita eri merkkejä niin kotimaisilta valmistajilta kuin kansainvälisiltä toimijoilta. Valikoima onkin erittäin laaja, josta jokainen löytää reseptiinsä varmasti sopivan tuotteen, haki sitten mauksi kirpeää salmiakkia, raikasta sitruunaa tai makeaa mansikkaa. Tuotteista kannattaakin ehdottomasti rohkeasti kysellä suosituksia, valikoima on niin laaja, että varsinkin ensi kertaa makutiivisteitä ostava varmasti tuntuu olevansa eksyksissä.

Löydät meidät osoitteesta:

RADIOMIEHENKATU 3, TURKU

AVAA ROHKEASTI CHAT, JA KYSY LISÄÄ!